Transfery parlamentarne - baza danych (projekt badawczy NCN nr 2017/27/B/HS5/00507) - Żukiewicz, Przemysław; Domagała, Katarzyna; Zieliński, Mateusz
Baza danych pozwala na kompleksowe ujęcie zdarzeń party switching w parlamentach. Zbiór obejmuje trzy poziomy analiz. Na poziomie indywidualnym rejestruje działania poszczególnych posłów, którzy zaangażowali się w zmianę grupy parlamentarnej. Na poziomie partii udokumentowano zmiany w wielkości i składzie grup parlamentarnych wynikające z tych zmian. Ponadto, na poziomie parlamentarnym, baza danych rejestruje zakres i częstość występowania tego zjawiska w parlamencie jako całości. Aby ułatwić kompleksową analizę, wydarzenia związane z transferami międzyfrakcyjnymi i zastępowaniem posłów zostały zorganizowane i przedstawione w porządku chronologicznym na osi czasu, zapewniając systematyczną i spójną analizę tego krytycznego aspektu polityki parlamentarnej.
Keywords: transfery międzypartyjne; studia parlamentarne; parlament; chwiejność parlamentarna; system partyjny; polityka porównawcza; partie polityczne; grupy parlamentarne; polityczne tranfery