Powszechna ochrona ludności : Krajowy system ratowniczy : Ochotnicze straże pożarne - Kocowski, Tadeusz; Raduła, Michał; Bobowski, Sebastian; Nowicki, Henryk (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2023)
Zapewnienie bezpieczeństwa powszechnego jest jednym z podstawowych zadań współczesnego państwa. Przedmiotem działania organów administracji publicznej, a w jej ramach różnego rodzaju służb, inspekcji oraz straży, jest m.in. ochrona ludności przed zagrożeniami mogącymi naruszyć takie stany jak porządek i bezpieczeństwo publiczne, a także takie dobra chronione przez prawo jak życie, zdrowie i mienie. Wskazanie rodzajów i form działań podmiotów je podejmujących, jak również roli jednostek będących przedmiotem ochrony, zarówno w stanie pokoju, w stanach nadzwyczajnych, jak i w stanie wojny, stanowi kluczowe zagadnienie przedstawianego zbioru. Artykuły składające się na treść publikacji zostały przygotowane przez przedstawicieli nauki zajmujących się problematyką bezpieczeństwa jako zadaniem administracji rządowej i samorządowej. Jednakże wyjątkowość całokształtowi pracy nadaje udział w niej przedstawicieli służb, praktyków bezpieczeństwa, dzielących się z czytelnikiem refleksjami bazującymi na bogatym doświadczeniu zdobytym przez lata pracy na rzecz szeroko rozumianej ochrony ludności. W tym zakresie wskazać należy w szczególności na teksty autorstwa przedstawicieli Państwowej Straży Pożarnej – Komendy Głównej PSP oraz Komendy Wojewódzkiej PSP we Wrocławiu. Ponadto podkreślenia wymaga udział w publikacji osób zaangażowanych w funkcjonowanie ochotniczych straży pożarnych, przede wszystkim członków Zarządu Głównego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej.
Keywords: ochrona ludności; ochrona przeciwpożarowa; Państwowe Ratownictwo Medyczne; ochotnicze straże pożarne; edukacja dla bezpieczeństwa; krajowy system ratowniczo-gaśniczy