Rozdział 3. Opieka zdrowotna w czasie pandemii - Nowak, Wioletta; Szalonka, Katarzyna; Kwaśnicki, Witold; Światowy, Grażyna; Niezgoda, Agnieszka; Rudawska, Iga; Niemczyk, Agata; Witek, Lucyna; Gardocka-Jałowiec, Anna; Mruk, Henryk; Bronkowska, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W monografii zawarto wyniki badań dotyczących ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych skutków pandemii Covid-19. Przedstawiono zmiany zachodzące w polskiej gospodarce pod wpływem pandemii oraz zidentyfikowano przyczyny i skutki wzrostu cen dóbr konsumpcyjnych. Szczególną uwagę zwrócono na zakłócenia występujące w branżach usługowych. Pokazano główne wyzwania dla dostawców usług w sytuacji epidemicznej oraz zmiany w zachowaniach konsumentów na rynku usług. Ponadto, przedstawiono kierunki rozwoju sektora e-usług w Polsce, w tym ważne rozwiązania z zakresu e-zdrowia. Monografia zawiera także rozważania na temat przyczyn nadumieralności w Polsce oraz destrukcyjnego działania koronawirusa i izolacji społecznej na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka. Pokazano w niej również wpływ pandemii na jakość życia Polaków oraz zmiany w formach spędzania wolnego czasu. Opis doświadczeń czasu pandemii został wzbogacony o biblijne ujęcie zarazy i ludzkiego cierpienia.
Keywords: pandemia; koronawirus; lockdown; nadwyżka umieralności; zdrowie psychiczne; zdrowie publiczne; opieka zdrowotna; e-zdrowie; gospodarka współdzielenia; ekosystem usługowy; restrykcje dla handlu; zachowania dostawców usług; zachowania nabywcze; zachowania prozdrowotne; jakość życia; style życia; czas wolny; aktywność fizyczna; turystyka; aplikacje mobilne; osoby z niepełnosprawnościami motorycznymi