Carl Schmitt wobec Ligi Narodów - Chmielecki, Jan Zygmunt (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Przez większość swojej działalności Carl Schmitt przejawiał głęboką i ewoluującą uwagę względem Ligi Narodów. Pierwotnie jego perspektywa była głównie krytyczna, postrzegał on tę organizację jako nieefektywną. We wczesnym etapie twórczości widział on jednak możliwość reformy Ligi Narodów. Wierzył w to, że nowa zasada legitymności, inna od zachowania status quo, może potencjalnie przywrócić tej instytucji efektywność. Z dojściem do władzy w Niemczech nazistów Schmitt pogłębił swoją krytykę względem Ligi Narodów. Argumentował, że Liga Narodów utrudnia zjednoczenie polityczne Europy. Uważał, że organizacja ta podlega dalszej degeneracji. Po 1945 roku Schmitt uważał, że Liga Narodów była błędem. Organizacja ta nigdy nie miała szansy na skuteczne działanie przez błąd założycielski: oparcie jej na idei zjednoczenia całej ludzkości. Podsumowując, stosunek Carla Schmitta do Ligi Narodów zmieniał się. Od początkowego krytycyzmu wobec tej organizacji uwzględniającego jednak możliwość reformy, Carl Schmitt stał się później jej bezwzględnym krytykiem.
Keywords: Carl Schmitt; Liga Narodów; Genewa; związek państw; Unia Europejska