Carl Schmitt jako nazista niezideologizowany - Chrząszcz, Bartosz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Narodowy socjalizm, biorąc pod uwagę to wszystko, do czego doprowadziły próby realizowania postulatów tej ideologii w praktyce, został poddany stanowczej krytyce przez badaczy zajmujących się historią myśli politycznej i prawnej. Krytyka jes t zasadna. Dotyczy nie tylko samej ideologii, lecz również przejawów aktywności politycznej w ramach NSDAP. Czy każdy członek tej partii był jednak bezwzględnie poddanym narodowosocjalistycznej ideologii fanatykiem zasługującym na potępienie moralne i naukowe? W ramach niniejszego artykułu problem ten zostanie rozwinięty na przykładzie działalności Carla Schmitta, który w 1933 roku zdecydował się na kolaborację z narodowosocjalistycznym reżimem, wykazując jednak godną analizy odrębność światopoglądową od p odstawowych założeń narodowego socjalizmu.
Keywords: Carl Schmitt; Trzecia Rzesza; narodowy socjalizm