Aneks 2. Inwentarz DALO 2024 - Sojka-Masztalerz, Helena (2025)
Inwentarz został stworzony na podstawie materiałów archiwalnych opisu 5: Sprawy osobowe grona profesorskiego i urzędników, który stanowi część Zespołu 26: Lwowskiego Królewskiego Uniwersytetu im. Franciszka I (1817–1918) oraz Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie (1919–1939). Celem jego powstania było upowszechnienie źródeł archiwalnych dotyczących dziejów Uniwersytetu Lwowskiego, zwłaszcza kadry naukowo-dydaktycznej oraz pracowników administracji pracującej na lwowskiej uczelni do 1939 roku. Inwentarz DALO 2024 zawiera 2336 rekordów, 67 odsyłaczy literowych (łącznie 2403 wiersze). Oryginały dokumentów źródłowych znajdują się w Państwowym Archiwum Obwodu Lwowskiego (ukr. Дepжaвний apxiв Львiвcькoї oблacтi). Akronim nazwy (DALO) został utworzony na podstawie pierwszych liter ukraińskiej nazwy archiwum, gdzie są przechowywane dokumenty.
Keywords: Uniwersytet Lwowski; profesorowie; urzędnicy administracji; dane osobowe; 19-20 w.