"Ewa" - bibliografia zawartości - Kogut, Ewelina
Czasopismo „Ewa. Pismo tygodniowe” publikowane było w języku polskim w latach 1928–1933 r. w Warszawie, a jego adresatkami miały być wyemancypowane lub emancypujące się kobiety żydowskie. „Ewa” łączyła idee feministyczne z narodowymi. Założycielką i wydawczynią pisma była Paulina Appenszlakowa; prowadziła je także Iza Rachela Wagmanowa. Na łamach „Ewy” dominują tematy feministyczne, dotyczące praw kobiet oraz ich walki o równouprawnienie. Oprócz nich pojawiają się również te mniej radykalne – odnoszące się do kosmetyki, higieny osobistej czy ówcześnie panującej mody. Do stałych sekcji w piśmie należały: dział kultury fizycznej, mody, literatury, higieny, wychowania dziecka, kobiety w domu, kosmetyki, kina, książki czy teatru. Bibliografia zawartości czasopisma „Ewa” w całości została stworzona na podstawie numerów, które znajdują się na stronie www.polona.pl. Obejmuje następujące dane: rok, datę dzienną oraz numer; numer strony, autora,tytuł tekstu i typ, do jakiego należy; dział, do którego tekst był przypisany, oraz informację, czy tekst zawierał ilustracje. Bazę bibliograficzną wykonano jako część prac badawczych prowadzonych do pracy magisterskiej pt. Bibliografia zawartości czasopisma „Ewa. Pismo Tygodniowe” napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Degler i obronionej w 2018 roku na Uniwersytecie Wrocławskim. Pisownia przyjęta w bazie odzwierciedla oryginalną pisownię zastosowaną w czasopiśmie. Poprawiono jedynie oczywiste błędy druku.
Keywords: prasa żydowska; dwudziestolecie międzywojenne