Le Nouveau Bauhaus Européen. Résultat d’un projet didactique élaboré à l’Institut d’études romanes UWr (2024-2025) sous la direction de dr Anna Kuźnik par les étudiants du master ‘Studia romanistyczne’ - Kuźnik, Anna; Chudy, Maria; Ciołek, Marika; Finich, Miłosz; Głowacka, Marta; Iwańska, Weronika; Jezierska, Monika; Kazimierz, Katarzyna; Kołodziej, Weronika; Kuźnik, Karolina; Komorowska, Julia; Kuźmik, Karolina; et al.
Materiał jest rezultatem projektu dydaktycznego przeprowadzonego w semestrze letnim roku akademickiego 2024-2025 w Instytucie Filologii Romańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego przez dr Annę Kuźnik w ramach przedmiotu „Praktyczna nauka języka francuskiego – praca projektowa” z udziałem studentów drugiego roku studiów II stopnia „Studia romanistyczne” (praca w parach). Obejmuje tematykę dot. genezy, głównych założeń, linii działania, wydarzeń i wartości promowanych przez Nowy Europejski Bauhaus – jedną z kluczowych inicjatyw Komisji Europejskiej ogłoszoną we wrześniu 2020 r. Materiał został zaprezentowany przez studentów w końcowym wydarzeniu upowszechniającym w dn. 18.06.2025 w Domu Europy we Wrocławiu. Korektę językową wykonała dr Aline Viviand Sławik.
Keywords: Nowy Europejski Bauhaus; Komisja Europejska; projekt dydaktyczny; język francuski