Poświadczenie odpisu dokumentu za zgodność z oryginałem przez profesjonalnego pełnomocnika – wybrane zagadnienia - Delczyk, Dominik; Demiańczuk, Andrzej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Artykuł dotyczy wybranych zagadnień związanych z poświadczaniem odpisów dokumentów przez profesjonalnego pełnomocnika. Podjęte rozważania odnoszą się w szczególności do różnic pomiędzy kopią a odpisem, zgodności z oryginałem jako przedmiotu poświadczenia, problematyki poświadczania zgodności odpisu z oryginałem na podstawie sporządzonego przez notariusza wypisu oraz tego, czy możliwe jest poświadczenie przez profesjonalnego pełnomocnika za zgodność z oryginałem odpisu aktu stanu cywilnego.
Keywords: uwierzytelnienie; uwierzytelniony odpis; profesjonalny pełnomocnik; akty stanu cywilnego