Subsydiarny charakter odpowiedzialności podatkowej osób trzecich w podatku dochodowym od osób prawnych a bezskuteczność egzekucji wobec dłużnika pierwotnego - Szpilski, Chrystian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Przedmiotem niniejszej publikacji jest próba ustalenia właściwego znaczenia pojęcia częściowo i całkowicie bezskutecznej egzekucji w kontekście orzekania przez organy podatkowe o solidarnej odpowiedzialności osób trzecich za zobowiązania podatkowe podatnika podatku CIT, dokonanej przede wszystkim przez pryzmat ukształtowanej linii orzeczniczej sądów administracyjnych. Przepisy ordynacji podatkowej przewidują instytucję odpowiedzialności osób trzecich za zobowiązania podatkowe podatników podatku dochodowego od osób prawnych. Ze względu na posiłkowy charakter odpowiedzialności osób trzecich na organach podatkowych spoczywa obowiązek wykazania, że dłużnik pierwotny – podatnik podatku dochodowego od osób prawnych, jest definitywnie niezdolny do realizacji ciążącego na nim obowiązku zapłaty podatku i stan ten należy przyjąć jako pozytywną przesłankę o obligatoryjnym stwierdzeniu bezskuteczności egzekucji. W sytuacji bowiem, gdy odpowiedzialność podatkowa osób trzecich warunkowana jest bezskutecznością egzekucji należności podatkowej, kluczowe jest zbadanie i poznanie pojęcia częściowej i całkowitej bezskuteczności egzekucji.
Keywords: postępowanie administracyjne; decyzja administracyjna; odpowiedzialność podatkowa osób trzecich; bezskuteczność egzekucji