Powierniczy inwestor zastępczy - Błażewski, Maciej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2025)
Powierniczy inwestor zastępczy jest profesjonalnym podmiotem specjalizującym się w realizacji obiektu budowlanego. Podstawą statusu powierniczego inwestora zastępczego jest umowa o zastępstwo inwestycyjne. Powierniczy inwestor zastępczy podejmuje czynności prawne oraz czynności faktyczne w toku procesu budowlanego w swoim imieniu, lecz na rzecz inwestora bezpośredniego. Powierniczy inwestor zastępczy nabywa prawo do nieruchomości, które po zakończeniu realizacji obiektu budowlanego, powinno być zwrócone inwestorowi bezpośredniemu.
Keywords: umowa o zastępstwo inwestycyjne; powierniczy inwestor zastępczy; umowa o roboty budowlane; pozwolenie na budowę