Pojęcie instrumentu administracyjnoprawnego – zarys tematyki - Horubski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Stattâ mìstitʹ zagalʹnì mìrkuvannâ ŝodo obsâgu značennâ ta umov vikoristannâ termìna «admìnìstrativno-pravovij ìnstrument» («admìnìstrativno-pravovij akt») u sferì disciplìn admìnìstrativnogo prava ta publìčnogo (admìnìstrativnogo) gospodarsʹkogo prava. Rezulʹtati cʹogo doslìdžennâ služatʹ dlâ togo, ŝob pokazati pravomìrnìstʹ ì pridatnìstʹ vikoristovuvannâ nazvanoï ponâttêvoï kategorìï u funkcìonalʹnomu analìzì, zoseredžuûčisʹ na cìlâh, naslìdkah, cìnnostâh, âkim maûtʹ služiti danì normi pravovogo porâdku. Ponâttâ «admìnìstrativno-pravovij ìnstrument», bez sumnìvu, harakterizuêtʹsâ značnim stupenem gnučkostì, ŝo viplivaê z ìntuïtivnostì jogo vikoristannâ ta pevnoï emantičnoï neviznačenostì, âka može pìddavatisâ napovnûvannû zmìstom zaležno vìd naprâmu doslìdžennâ. Takim činom, ce takož korisno dlâ rozmìrkovuvanʹ, âkì vihodâtʹ za mežì odnìêï galuzì prava abo maûtʹ na metì rozmiti mežì galuzevogo podìlu prava v neodnorìdnih (kompleksnih) naborah normativnih aktìv, ŝo rozrìznâûtʹsâ za predmetom regulûvannâ (napriklad, zakonodavstvo pro deržavnì zakupìvlì). Nazvane ponâttâ, odnak ê vtorinnim ŝodo prijnâtih kriterìïv dlâ viznačennâ admìnìstrativnogo prava abo viznačennâ sferi zastosuvannâ admìnìstrativnogo prava v ramkah naborìv normativnih aktìv, âkì nazivaûtʹsâ «graničnim pravom». Zmìstom stattì takož ê viznačennâ spìvvìdnošennâ nazvanogo ponâttâ do vstanovlenoï kategorìï pravovih form deržavnogo upravlìnnâ. Stosovno cʹogo pitannâ zaznačaêtʹsâ, ŝo doslìdnicʹkì ploŝini, kì peredbačaûtʹ vikoristannâ odnìêï z cih ponâttêvih kategorìj, rìznì (funkcìonalʹna ploŝina — cìlì, rezulʹtati, âkì maûtʹ buti dosâgnutì za dopomogoû stì — vimogi do obg̀runtovanostì danogo vidu dìâlʹnostì, naglâd za ïï zdìjsnennâm, zasobi pravovogo zahistu dìâlʹnostì adresata). Takož zvertaêtʹsâ uvaga na te, ŝo nemaê pìdstav vìdnositi ponâttâ admìnìstrativno-pravovogo akta do vsʹogo katalogu pravovih form deržavnogo upravlìnnâ, a takož na možlivìstʹ nadavati ponâttû admìnìstrativno-pravovij akt značennâ, ŝo vihoditʹ za mežì takogo katalogu (napriklad, vklûčaê takož normi, âkì bezposerednʹo regulûûtʹ admìnìstrativne pravo). Argumentacìâ cʹogo doslìdžennâ takož sprâmovana na obg̀runtuvannâ pravomìrnostì funkcìonuvannâ oboh zaznačenih ponâtìjnih kategorìj u ponâtìjnomu aparatì nauki admìnìstrativnogo pra-va ta publìčnogo gospodarsʹkogo prava.
Keywords: admìnìstrativne pravo; admìnìstrativno-pravovij ìnstrument; pravova forma deržavnogo upravlìnnâ; galuzevij podìl prava; koncept-ìnstrument; pra-vo deržavnih zakupìvelʹ; administrative law; administrative law instrument; legal form of administrative action; branch division of law; concept-tool; public procurement law