Uproszczenie przy imporcie towarów wynikające z art. 33a ustawy o podatku od towarów i usług - Krychowski, Adam (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Proceduri, âkì pov`âzanì ìz ìmportom tovarìv, âk pravilo, ne ê prostimi. Ŝob ìmportuvati tovar na teritorìû Êvropejsʹkogo Soûzu, slìd vikonati vìdpovìdnì mitnì formalʹnostì, do čisla kotrih v peršu čergu naležitʹ podača mitnoï zaâvki na proceduru dopusku tovaru na rinok ÊS. Cej krok peredbačaê otrimannâ mitnogo statusu tovaru z poza Êvropejsʹkogo Soûzu. Realìzacìâ proceduri dopusku do obìgu tovarìv pov`âzana ìz vimogami, âkì prodiktovanì torgìvelʹnoû polìtikoû z boku fìskalʹnoï polìtiki ÊS — provedennâ vìdpovìdnih oplat, sered kotrih v peršìj čerzì ìmportne mito. Ìmport tovarìv zobov`âzuê do splati podatku na tovari ta poslugi, âkij zagalʹnoprijnâto nazivati âk PDV. Ŝo zokrema ê naslìdkom pravil opodatkuvannâ v kraïnì priznačennâ, âkì vimagaûtʹ nakladennâ na tovar podatku kraïnoû, v kotrìj bude cej tovar realìzovanij ne kraïnoû, z kotroï pohoditʹ tovar. V ponâttâ ìmport tovarìv vkladaêtʹsâ privìz tovarìv ìz teritorìï tretìh kraïn na teritorìû Êvropejsʹkogo Soûzu. Prote same ìmport tovarìv do Polʹŝì ì ê ob`êktom opodatkuvannâ vìd tovarìv ì poslug. Zagalʹnì principi opodatkuvannâ PDV pri ìmportì tovarìv, vregulʹvano, zokrema, st. 33 Zakonu pro PDV. Tut že slìd zvernuti uvagu na neobhìdnìstʹ občislennâ ì zaznačenn sumi PDV u mitnìj deklaracìï deklarantom. Nastupnim krokom, platnik podatku zobov`âzanij protâgom 10 dnìv z dnâ otrimannâ povìdomlennâ pro sumu podatku vìd mitnogo organu, vnesti oplatu virahovanoï sumi podatku. Ce rìšennâ može buti dositʹ problematičnim. Z cìêï pričini platnikam podatkìv (ìmporteram) može buti nabagato vigìdnìše vikoristati sproŝenu proceduru, peredbačenu statteû 33 Zakonu pro PDV, sutʹ âkoï polâgaê u nadannì možlivostì platnikam podatku splačuvati podatok na ìmport tovarìv u podatkovìj deklaracìï, ŝo podaêtʹsâ za perìod, u âkomu viniklo podatkove zobov`âzannâ z ìmportu cih tovarìv. Varto zaznačiti, ŝo takim že činom rozrahovuêtʹsâ PDV pri ìmportì poslug či takož pri pridbannì tovarìv ìz vnutrìšnʹogo rinku ÊS.
Keywords: ìmport tovarìv; podatkove pravo; mitne pravo; podatok na tovari ì poslugi; import of goods; tax law; customs law; goods and services tax