Więzienie jako kara kryminalna : Kilka uwag o współczesnych problemach izolacji penitencjarnej - Kalisz, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Pokarannâ u viglâdì pozbavlennâ volì povinno zastosovuvatisâ duže oberežno ta z urahuvannâm usìh zatrat ì negativnih naslìdkìv ìzolâcìï a takož pripuŝennâ obmeženih možlivostej dlâ dosâgnennâ cìlej socìalʹnoï reabìlìtacìï. Ce ne označaê, ŝo vìd tako formi krimìnalʹno-pravovogo reaguvannâ na zaboronenì dìï slìd vìdmovitisâ. Neobhìdnìstʹ reformuvannâ pokarannâ u viglâdì pozbavlennâ volì ta pošuku efektivnih organìzacìjnih form dlâ penìtencìarnih sistem povinna vrahovuvati danì ŝodo kìlʹkostì naselennâ v svìtì, ŝo vìd-buvaê krimìnalʹne uv`âznennâ ì osoblivo vìdstežuûûči tendencìï v cìj sferì. Kritika pokaranʹ, v osnovì âkih ležitʹ ìzolâcìâ, často zvoditʹsâ do konstatacìï pro nizʹku efektivnìstʹ, visokì ekonomìčnì ì socìalʹnì zatrati ì râd ìnših negativnih naslìdkìv v ìndivìdualʹnìj sferì, bezposerednʹo pov›âzanih z duže glibokim vtručannâm u sferu prav ì svobod lûdini. Na prakticì mi maêmo spravu z âvnim paradoksom, âkij polâgaê u stvorennì represivnoï ìnstitucìï v ïï realʹnomu harakterì ta ìnstitucìï socìalʹnoï reabìlìtacìï, ŝo ležitʹ v sferì očìkuvanʹ. Nagološuûči na nebezpecì ìzolâcìï ì govorâči z cʹogo rakursu pro serjoznu krizu sučasnoï krimìnalʹno-vikonavčoï sistemi, vkazuêtʹsâ na pragmatičnu neefektivnìstʹ (ŝo proâvlâêtʹsâ u zrostannì rìvnâ recidivnoï zločinnostì) ta porušuêtʹsâ problematična do prijnâttâ z ìdeologìčogo poglâdu proble-manegumannogo vimìru cʹogo vidu pokarannâ. Pokarannâ u viglâdì pozbavlennâ volì čerez prizmu osobi, âka pìddaêtʹsâ procesu ìzolâcìï, vìdkrivaê odne z najskladnìših naprâmkìv diskusìï pro negativnì naslìdki takoï formi krimì-nalʹnopravovoï reakcìï na zaboronenì dìï. Pri doslìdžennì procesu tûremnoï ìzolâcìï, âkomu ìz primusom pìddaûtʹ zločincâ, silʹno pìdkreslûêtʹsâ nevìd-povìdnìstʹ stvorenih tam umov do vimog naležnogo psihìčnogo ta fìzičnogo funkcìonuvannâ osobi. Stattâ visvìtlûê problemu, pov`âzanu z postìjnim znižennâm efektivnostì pozbavlennâ volì, ŝo vimìrûêtʹsâ kìlʹkìstû recidivnoï zločinnìstì (mi čìtko fìksuêmo zrostannâ kìlʹkostì recidivìstìv sered zasudženih u vsʹomu svìtì). Nizʹka efektivnìstʹ pozbavlennâ volì, jogo ekonomìčna vitratnìstʹ, rozmìr socìalʹnih negarazdìv ì suto osobistih problem zasudženih ê postìjnimi punktami, navkolo âkih buduûtʹsâ sučasnì diskusìï ŝodo pokarannâ u viglâdì pozbavlennâ volì. Penìtencìarnim sistemam takož dovoditʹsâ mati pravu z problemoû tak zvanogo «uŝìlʹnennâ uv`âznenih». Zmenšennâ častki bezzasterežnoï mìri pokarannâ u viglâdì pozbavlennâ volì v strukturì sudimostej (ŝo ne zavždi označaê zmenšennâ zagalʹnoï čiselʹnostì uv›âznenih) na prak-ticì označaê, ŝo v mìscâh pozbavlennâ volì koncentruûtʹsâ zasudženì z najgìršim socìalʹnim prognozom, gliboko demoralìzovanì, zasudženì za najtâžčì zločini (za ostannìj perìod mi vìdznačaêmo značn zrostannâ zasudženih za terorističnì zločini).
Keywords: kara pozbavlennâ volì; ìzolâcìâ; uv`âznennâ; ûremnì vitrati; imprisonment; isolation; prisonization; prison costs