Różnice w preferencjach wyborczych osób religijnych na tle podziału administracyjnego Kościoła katolickiego w Polsce w latach 2019-2023 - Pieniężny, Dawid (2024)
Niniejsza dysertacja jest skupiona wokół analizy różnic w preferencjach wyborczych osób religijnych w Polsce, w toku dwóch kolejnych elekcji parlamentarnych. Poświęcenie rozprawy niniejszej tematyce wynika z zaobserwowanych zmian religijności Polaków, którzy coraz mocniej porzucają praktyki religijne, odchodząc od Kościoła katolickiego i jego nauki. Zasadną wydaje się być weryfikacja religijności i stosunku do instytucji Kościoła katolickiego jako czynników wpływających na kształtowanie preferencji wyborczych w Polsce. Wszak o miejscu Kościoła katolickiego w Polsce, a zwłaszcza jego politycznej roli dyskutuje się szeroko w przestrzeni medialnej, czy nawet w zaciszu domowych rozmów.
Keywords: preferencje wyborcze; religijność; Kościół katolicki; wybory parlamentarne