The classification of the legal customs of the Ukrainian people: Historical-legal aspect - Bedrii, Marian; Syrko, Mariana (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
W artykule dokonano analizy znaczenia prawnego ukraińskich zwyczajów przez pryzmat różnych kryteriów, które nie są wyczerpujące, ale przyczyniają się do usystematyzowania wiedzy o ukraińskim prawie zwyczajowym. W szczególności zaproponowano następujące kryteria klasyfikacji zwyczajów prawnych: zgodność z ustawą, pochodzenie, charakter dyspozycji, zasięg obowiązywania, sfera regulacji prawnej. Ujawnia się historyczne znaczenie zwyczajów prawnych opartych na światopoglądzie prawnym społeczeństwa ukraińskiego.
Keywords: zwyczaj; prawo zwyczajowe; społeczeństwo ukraińskie; ustawodawstwo; normy prawne; kryteria klasyfikacyjne; zvičaj; zvičaêve pravo; ukraïnsʹkij narod; zakonodavstvo; pravovì normi; kriterìï klasifìkacìï