A ‘Romantic Public Tragedy’?COVID Pandemic and the Changes of Governance in Poland - Cichecka, Anna; Karolak, Mateusz; Ufel, Wojciech
Wpływ zarządzania pandemią na reżimy państwowe jest przedmiotem ożywionej debaty. Podczas gdy niektórzy badacze sugerują, że rządy mogą wykorzystywać „stan wyjątkowy”, aby skonsolidować swoją władzę i wprowadzać nowe metody kontroli, inni widzą w tym okazję dla nowych inicjatyw społeczeństwa obywatelskiego oraz innowacji społecznych. W niniejszym artykule analizujemy zarówno działania i dyskursy polskiego rządu oraz powiązanych z nim aktorów, jak i niezależne oddolne reakcje polskiego społeczeństwa oraz sposób, w jaki były one uwzględniane lub odrzucane przez władzę. Główny nacisk kładziemy na zarządzanie zdrowiem publicznym, w tym zarządzanie kwarantanami oraz ograniczonymi zasobami środków ochrony osobistej, związane z tym narracje oraz społeczne odpowiedzi. Opracowanie opiera się przede wszystkim na analizie źródeł zastanych, analizie kluczowych aktów prawnych i regulacji wdrożonych w Polsce w związku z pandemią COVID-19 oraz analizie dyskursu w mediach społecznościowych (X/Twitter) dotyczącego COVID-19. Nasze badania wskazują na kryzys nie tylko zarządzania, ale przede wszystkim neoliberalnego państwa kapitalistycznego. Dochodzimy do wniosku, że zarządzanie podczas pandemii COVID-19 w Polsce miało nierównomierny charakter.
Keywords: pandemia COVID-19; Polska; kryzys; ruchy społeczne; zarządzanie; państwo; socjologia