Dostępność uczelni wyższych: założenia a rzeczywistość – wybrane zagadnienia - Gronkiewicz, Anna; Ziółkowska, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest przybliżenie zagadnienia dostępności uczelni wyższych dla osób ze szczególnymi potrzebami, a dokładnie niektórych problemów z tym związanych. Wdrożenie koncepcji i zasad dostępności na uczelniach wyższych wymaga bowiem refleksji oraz uwzględnienia w ramach polityk i procedur dostępności współzależności wszystkich członków społeczności akademickiej. W podsumowaniu podjęto próbę oceny dotychczasowych działań oraz wskazano potencjalne płaszczyzny konfliktów związanych z dostępnością.
Keywords: dostępność; osoby ze szczególnymi potrzebami; szkolnictwo wyższe; urynkowienie; różnorodność