Status inwestora przy zbyciu nieruchomości z gminnego zasobu nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt” - Słotwiński, Szymon (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W tekście przeprowadzono krytyczną analizę obowiązującej regulacji wynikającej z ustawy z dnia 16 grudnia 2020 roku o zbywaniu nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt” w zakresie statusu inwestora i ciążących na nim z tego tytułu obowiązków. W pierwszej kolejności wskazano na wątpliwości interpretacyjne związane ze wskazanymi w tej ustawie definicjami legalnymi inwestora oraz inwestycji, a także starano się wykazać ich nieadekwatność do regulowanej w tej ustawie materii. Na tej podstawie podjęto próbę scharakteryzowania zakresu podmiotowego oraz przedmiotowego wskazanej ustawy, koncentrując się na tym, komu może przysługiwać status inwestora, a także jakie czynności prawne i faktyczne muszą być przez ten podmiot podjęte, aby uniknąć chociażby zapłaty kary normatywnej uregulowanej w art. 11 u.l.z.g. W dalszej kolejności podjęto wątek relacji pomiędzy pojęciem inwestora a właściciela nieruchomości lokalowych i budynkowych przedstawionych do rozliczenia ceny nabycia nieruchomości komunalnej. W tej części starano się odpowiedzieć na pytanie, na jakim etapie procedury przetargowej inwestor musi być właścicielem nieruchomości przedstawionych do rozliczenia. Rozważania wieńczą uwagi dotyczące kwestii formalnych związanych ze złożeniem oferty jako podstawowej czynności umożliwiającej wzięcie udziału w tym trybie zbycia nieruchomości komunalnych. Omówiono tutaj problem akceptowalnej formy i podstaw do odrzucenia oferty przez organizatora przetargu. W analizach prawnych wykorzystano metodę dogmatyczną.
Keywords: inwestor; rozliczenie „lokal za grunt”; umowa sprzedaży nieruchomości