Administracja świadcząca w sferze usług publicznych – zarys powszechności i znaczenia usług edukacyjnych - Raszewska-Skałecka, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Administracja publiczna świadcząca usługi publiczne w sferze edukacji ewoluuje i ciągle się modernizuje. Różnorodność i złożony proces świadczenia usług edukacyjnych na przełomie ostatnich lat zależy od zmian zachodzących w uwarunkowaniach administracji publicznej i tendencji rozwojowych edukacji, w tym polityki edukacyjnej i trendach demograficznych wymuszających działania innowacyjne i efektywne rozwiązania edukacyjne. Powszechność usług edukacyjnych w państwie i świadomość ich zmiany stale wzrasta, rośnie ich znaczenie na rynku usług publicznych. Działalność edukacyjna wykazuje właściwości działalności usługowej, oferując takie dobra na rynku, które wyróżniają ją ze względu na specyfikę działania dostosowaną do rozwoju w systemie społeczno-gospodarczym.
Keywords: administracja świadcząca; usługa publiczna; szkoła; usługi edukacyjne; oświata; zadanie publiczne; zadanie własne