Konstytucyjność ograniczenia dostępu do świadczeń zdrowotnych a mechanizm szczepień obowiązkowych jako element współczesnego modelu przeciwdziałania zagrożeniom epidemicznym - Kuźnicka-Błaszkowska, Dominika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Autorka analizuje kwestię ograniczenia dostępu do świadczeń zdrowotnych w przypadku niepoddania się mechanizmowi szczepień obowiązkowych. Celem jest wskazanie, czy osobom, które nie poddały się szczepieniom obowiązkowym, można odmówić realizacji innych świadczeń zdrowotnych lub dostępu do określonych usług publicznych. Poprzez wykorzystanie formalno-dogmatycznej metody badawczej oraz analizę obowiązkowych przepisów i wyroków sądowych, autorka wskazuje na problemy konstytucyjne związane z aktualnie obowiązującą metodą ustanawiania szczepień obowiązkowych. W wyniku przeprowadzonej analizy autorka udowadnia, że chociaż odmowa dostępu do określonych świadczeń publicznych jest możliwa w przypadku osób, które nie poddają się szczepieniom obowiązkowym, sytuacja taka nie może mieć miejsca w przypadku świadczeń zdrowotnych. Odmowa wykonania świadczeń zdrowotnych jest w sposób szczegółowy uregulowana przez ustawodawcę i Komisję Etyki Lekarskiej, i nie obejmuje prawa do odmowy wykonania świadczenia niezaszczepionym pacjentom.
Keywords: szczepienia; ograniczenia praw i wolności; świadczenia medyczne; SARS-CoV-2; mechanizm szczepień obowiązkowych