Prawna forma informacji o rozpatrzeniu wniosku o dofinansowanie uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym – ujęcie praktyczne - Kapusta, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł ma na celu ustalenie, jaka prawna forma pisemnego powiadomienia o rozpatrzeniu wniosku o dofinansowanie uczestnictwa w turnusie rehabilitacyjnym, regulowanego przepisami rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 listopada 2007 roku w sprawie turnusów rehabilitacyjnych, byłaby optymalnym rozwiązaniem dla wnioskodawcy. Znamienne jest, że w treści wskazanego aktu prawodawca posłużył się pojęciem „informacji”. Wymaga jednak zastanowienia, czym jest ta „informacja” i czy daje ona wystarczające gwarancje ochrony praw jednostki. Wydaje się, że w zależności od prawnej formy tego pisemnego powiadomienia można mówić o skuteczności zabezpieczenia sytuacji beneficjentów tej pomocy bądź jej braku.
Keywords: pisemne powiadomienie; informacja dla wnioskodawcy; decyzja administracyjna; prawo do wniesienia odwołania; pomoc społeczna