Rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako przesłanka przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego - Deryng-Dziuk, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Zagadnienia przedstawione w artykule koncentrują się wokół wskazanej w tytule przesłanki przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. Dostrzegając wieloaspektowy charakter tytułowej przesłanki, autorka tekstu wyjaśnia sposób jej rozumienia oraz przedstawia jej znaczenie z punktu widzenia prawnych możliwości przyznania tego świadczenia. W tym kontekście omawia również przesłankę niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako równolegle wskazaną przez ustawodawcę. Analizując relację między obiema przesłankami, dowodzi, że pomimo pierwszorzędnego znaczenia przesłanki niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przesłanka rezygnacji z zatrudnienia może mieć również znaczenie przy ocenie zasadności wniosku o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego. Formułując tę tezę, autorka opiera się na analizie aktualnego orzecznictwa sądów administracyjnych w sprawach, których przedmiotem jest świadczenie pielęgnacyjne. Sięga również do dorobku piśmiennictwa prawniczego dotyczącego tej materii.
Keywords: rezygnacja z pracy zarobkowej; niepodejmowanie zatrudnienia; praca zarobkowa; świadczenie pielęgnacyjne