Aksjologiczne podstawy ochrony ryzyka macierzyństwa w prawie zabezpieczenia społecznego - Mitrus, Leszek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Opracowanie dotyczy założeń teoretycznych ochrony ryzyka macierzyństwa, omówionych na tle przemian społecznych, przekształceń rynku pracy, a także kolejnych nowelizacji prawa pracy i prawa zabezpieczenia społecznego. Zaprezentowane zostały międzynarodowe, europejskie oraz konstytucyjne podstawy ochrony macierzyństwa. Autor analizuje charakter prawny i ewolucję zasiłku macierzyńskiego, który de lege lata stanowi element ubezpieczeń społecznych i jest przyporządkowany do ubezpieczenia chorobowego. Zwraca również uwagę na świadczenie rodzicielskie, które realizuje podobne cele, jak zasiłek macierzyński, ale jest finansowane z budżetu państwa. Zdaniem autora z perspektywy teoretycznej uzasadnione jest wprowadzenie kategorii socjalnego ryzyka rodzicielstwa zamiast socjalnego ryzyka macierzyństwa. De lege ferenda zasiłek macierzyński mógłby zostać zastąpiony zasiłkiem rodzicielskim, który stanowiłby część systemu świadczeń rodzinnych.
Keywords: społeczne prawa człowieka; zasiłek macierzyński; ochrona rodzicielstwa; ubezpieczenie chorobowe; świadczenia rodzinne