Kary za wykroczenia przeciwko prawom pracownika jako skuteczne, proporcjonalne i odstraszające sankcje - Unterschütz, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W opracowaniu podjęty został temat skuteczności i proporcjonalności kar za naruszenia praw pracowniczych w prawie Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Inspekcje pracy odgrywają kluczową rolę w egzekwowaniu ustaw implementujących dyrektywy unijne. Choć dyrektywy nakładają obowiązek wprowadzenia sankcji „skutecznych, proporcjonalnych i odstraszających”, państwa członkowskie zachowują swobodę w ich wyborze. Analiza systemu kar w Polsce ujawnia różnorodność dostępnych sankcji. Wśród nich najszerzej stosowane są grzywny za przestępstwa i wykroczenia. Jednak skuteczność tych kar może być wątpliwa, zwłaszcza przy uwzględnieniu relacji ich wysokości do minimalnej płacy. Ta okoliczność podważa założenie o skuteczności i odstraszającym charakterze obecnego systemu sankcji.
Keywords: europejskie prawo pracy; karne prawo pracy; wykroczenia przeciwko prawom pracownika; przestępstwa przeciwko prawom pracownika