Współpraca Państwowej Inspekcji Pracy z innymi instytucjami i organizacjami - Sztych, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W niniejszym opracowaniu autor podjął próbę wskazania głównych organów, instytucji i organizacji, z którymi Państwowa Inspekcja Pracy współpracuje, dążąc do realizacji swojego głównego zadania — nadzoru i kontroli nad przestrzeganiem przepisów prawa pracy, przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów dotyczących legalności zatrudnienia i innej pracy zarobkowej. Analiza ta została oparta na istniejących w tym zakresie porozumieniach określających zasady współpracy organów PIP z poszczególnymi instytucjami i organizacjami, a przedstawione w artykule dane statystyczne dowodzą, że współpraca ta bezsprzecznie wspomaga realizację zadań kontrolno-nadzorczych Inspekcji.
Keywords: współpraca; ochrona pracy; instytucje; organizacje; inspekcja pracy