Wpływ Państwowej Inspekcji Pracy na kształtowanie form prawnych zatrudnienia - Tomanek, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest uzyskanie odpowiedzi na pytania, czy Państwowa Inspekcja Pracy powinna mieć wpływ na kształtowanie prawnych form zatrudnienia oraz na czym taki wpływ powinien polegać. Punktem odniesienia rozważań jest relacja między zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy a niepracowniczymi formami zatrudnienia o charakterze cywilnoprawnym. Autor poddaje ocenie środki oddziaływania prawnego przysługujące w omawianym zakresie Państwowej Inspekcji Pracy oraz wyraża pogląd, że istniejący stan prawny nie jest optymalny i wymaga interwencji ustawodawcy. Taka interwencja nie powinna jednak prowadzić do chaotycznego mnożenia narzędzi prawnych leżących w gestii Inspekcji.
Keywords: stosunek pracy; zatrudnienie cywilnoprawne; inspektor pracy; ustalenie stosunku prawnego; wykroczenie