Prawo do bhp jako gwarant ładu społecznego w świecie pracy - Wyka, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W artykule wykazano, że realizacja prawa każdego do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy ma na celu zapewnienie pokoju społecznego w pracy. Takie stanowisko reprezentują w najnowszych dokumentach Międzynarodowa Organizacja Pracy i Unia Europejska, podkreślające znaczenie dialogu społecznego w sprawach bhp. Także ustawodawstwo polskie przyznaje pracownikom i ich przedstawicielom prawo do konsultacji z pracodawcą wszelkich działań dotyczących bhp. W pewnych przypadkach pracownicy uzyskują nawet prawo do współdecydowania z pracodawcą o tych sprawach. Służy to ochronie dobra wspólnego — życia i zdrowia zatrudnionych.
Keywords: bezpieczeństwo i higiena pracy; ład społeczny; pokój społeczny; pracownik; pracodawca; konsultacje