Inspekcja pracy jako element ładu społeczno-prawnego - Makowski, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Powszechnie akceptowane jest zapatrywanie, że inspekcja pracy, sprawująca nadzór nad przestrzeganiem prawa pracy, jest jednym z kluczowych gwarantów ładu społeczno-prawnego w tej dziedzinie. Celem artykułu jest weryfikacja trafności i aktualności tego zapatrywania. Nasuwają się też pytania o charakter, prawną naturę oraz zakres występowania przez inspekcję w tej roli. Wymaga to odniesienia się do takich pojęć jak ład społeczny oraz ład prawny. Tytułowe zagadnienie skłania ponadto do spojrzenia na inspekcję pracy w kontekście historycznych uwarunkowań powołania do życia pierwszych organów tego typu. Na szczególną uwagę zasługują w związku z tym dzieje polskiej inspekcji pracy. W artykule podjęta także zostanie próba określenia podstawowych uwarunkowań, od których zależy skuteczność działań inspekcji pracy jako gwaranta ładu społeczno-prawnego.
Keywords: inspekcja pracy; ład społeczny; ład prawny; gwarancje ładu społeczno-prawnego