Dynamics in patterns of internal migration in Poland between 2017 and 2022 – what are the impacts of COVID-19? - Kajdanek, Katarzyna; Korczyński, Karol (2025)
Pandemia COVID-19 wywarła bezprecedensowy wpływ na działalność gospodarczą, kulturalną i społeczną, co miało znaczący wymiar przestrzenny. Zmiany w mobilności ogólnej, a w szczególności w migracjach wewnętrznych, były jednym z jej najbardziej powszechnie występujących przypadków. Wiele dotychczasowych badań analizowało różne aspekty wzorców mobilności wewnętrznej po wybuchu pandemii. Jednak niewiele badań skupiało się na obszarze Europy Środkowej i Wschodniej. Niniejsze badanie ma na celu wypełnienie tej luki poprzez określenie, jak intensywność i przestrzenne wzorce migracji wewnętrznych w EŚW zmieniły się między 2017 a 2022 rokiem, na przykładzie Polski. Pytamy, w jakim stopniu dominujące trendy migracji wewnętrznych (wyludnianie obszarów wiejskich i wzrost w obszarach metropolitalnych napędzany silnymi trendami suburbanizacyjnymi) zostały dotknięte podczas COVID-19 w porównaniu z latami poprzednimi. Wykorzystujemy dane z rejestru ludności dotyczące rocznych przepływów między gminami. Odkrywamy, że pandemia COVID-19 spowodowała spadek intensywności migracji w 2020 roku, jak również w latach następnych w porównaniu do lat 2017-2019, z niższymi wskaźnikami migracji netto na obszarach podmiejskich i wyższymi na obszarach peryferyjnych poza metropoliami.
Keywords: migracje wewnętrzne; Europa Środkowa i Wschodnia; Polska; COVID-19