‘You Know, This Conference Has No Legitimacy’: Eurosceptic Contestation of the Conference on the Future of Europe, Journal of Common Market Studies - Kotýnek Krotký, Jan
W obliczu nasilającej się kontestacji integracji europejskiej, Unia Europejska (UE) stara się odkryć innowacyjne podejścia do wypełnienia luki między instytucjami UE a obywatelami jednocześnie stawiając czoła wyzwaniom stawianym przez eurosceptycznych aktorów. Niniejszy artykuł zakłada, że eurosceptycznakontestacja może sprzyjać wzmocnieniu konsensusu. Rozszerza jego zastosowanie poza kontestację polityki na kontestację polityczną. Artykuł analizuje eurosceptyczny dyskurs otaczający Konferencji w sprawie Przyszłości Europy (CoFoE), pionierskiej deliberatywnej próbie zbliżenia obywateli do instytucji UE.Wykorzystując analizę tematyczną różnych dokumentów przez grupy polityczne Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (ECR), Tożsamość i Demokrację (ID), Lewicę i Demokratów. Tożsamość i Demokracja (ID), Lewica i Niezrzeszeni (NI), artykuł ujawnia dwa dominujące tematy za pomocą których grupy te kwestionowały legitymację CoFoE: manipulacyjne zarządzanie i brak reprezentatywności. Krytyka eurosceptyków ściśle odzwierciedla akademickie oceny CoFoE, podając w wątpliwość twierdzenia, że eurosceptyczne narracje są bezpodstawne.
Keywords: parlamenty narodowe; Parlament Europejski; Unia Europejska; demokracja; preferencje; współpraca międzyparlamentarna