Przewlekłość postępowania a konieczność zasięgnięcia opinii biegłego w sprawach karnych – uwagi „de lege lata” i „de lege ferenda” - Kopczyński, Grzegorz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejsza publikacja ma na celu zwrócenie uwagi na zagadnienia praktyczne związane z udziałem biegłych w postępowaniach karnych w aspekcie terminowego i należytego wykonywania przez nich opinii w świetle zagwarantowanego prawa stron do rozpatrzenia sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki. Celem poniższej publikacji jest również zwrócenie uwagi na przedłużający się brak kompleksowej ustawowej regulacji instytucji biegłego sądowego i wynikające z tego konsekwencje dla efektywności postępowań sądowych z udziałem biegłych.
Keywords: biegły; rozsądny termin; przewlekłość postępowania; rzetelny proces; Konwencja o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności; Europejski Trybunał Praw Człowieka