Odpowiedzialność cywilna za szkody wyrządzone klientom w wyniku zastosowania systemów sztucznej inteligencji w działalności bankowej - Szpyt, Kamil (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł omawia kluczowe zagadnienia związane z odpowiedzialnością cywilną banków za szkody wyrządzone klientom w wyniku zastosowania systemów sztucznej inteligencji (AI). W obliczu dynamicznego rozwoju technologii i rosnącego znaczenia AI w sektorze finansowym tradycyjne zasady odpowiedzialności cywilnej mogą okazać się niewystarczające. Analizowane są problemy związane z identyfikacją podmiotów odpowiedzialnych oraz ocena ryzyka, jakie niesie ze sobą wykorzystywanie zaawansowanych algorytmów. W kontekście braku kompleksowych regulacji prawnych, zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym, artykuł podkreśla potrzebę dogłębnej analizy obowiązujących norm oraz dostosowania ich do nowych wyzwań. Przedstawiono również omówienie wybranych regulacji unijnych, takich jak AI Act oraz projektowane przepisy dotyczące odpowiedzialności za systemy sztucznej inteligencji. Praca koncentruje się na wyzwaniach prawnych związanych z ochroną praw klientów oraz ryzykiem finansowym wynikającym z niewłaściwego lub nieprzewidywalnego działania systemów AI w bankowości.
Keywords: sztuczna inteligencja; system sztucznej inteligencji; odpowiedzialność cywilna; delikt; produkt niebezpieczny