Wybrane zagadnienia dotyczące roli sygnalistów i kanałów zgłaszania w kontekście rozwoju technologii cyfrowych oraz zmian prawodawczych, a także związanych z tym wyzwań i perspektyw - Grajewski, Oskar; Jakubik, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Niniejsza praca skupia się na ewolucji roli sygnalistów w erze cyfrowej oraz na analizie wpływu nowoczesnych technologii, takich jak sztuczna inteligencja (AI), blockchain, big data oraz internet rzeczy (IoT), na skuteczność i bezpieczeństwo kanałów zgłaszania naruszeń. Celem pracy jest ocena, w jaki sposób technologie te mogą zrewolucjonizować proces zgłaszania nieprawidłowości, a także jakie wyzwania i możliwości wiążą się z ich integracją w kontekście współczesnych zmian prawodawczych, ze szczególnym uwzględnieniem dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1937 z 23 października 2019 r. w sprawie ochrony osób zgłaszających naruszenia prawa Unii oraz Ustawy z dnia 14 czerwca 2024 r. o ochronie sygnalistów. Metodologia badawcza obejmuje przeglądy literatury oraz analizę regulacji prawnych. Kluczowe ustalenia wskazują, że technologie cyfrowe mogą znacznie podnieść poziom bezpieczeństwa, anonimowości oraz efektywności systemów zgłaszania, lecz jednocześnie stawiają przed prawodawcami i organizacjami poważne wyzwania, związane z zapewnieniem zgodności z przepisami, ochroną danych osobowych oraz transparentnością. Praca podkreśla, że istotnym aspektem w przyszłości ochrony sygnalistów będzie harmonizacja przepisów prawnych z dynamicznie rozwijającym się krajobrazem technologicznym oraz edukacja w zakresie nowych narzędzi zgłaszania. Implikacje badań sugerują konieczność elastycznego podejścia do regulacji prawnych w ten sposób, aby zapewnić skuteczną ochronę sygnalistów w erze cyfrowej, oraz wskazują na potrzebę ciągłego monitorowania i adaptacji przepisów do nowych wyzwań technologicznych.
Keywords: sygnaliści; ochrona sygnalistów; kanały zgłaszania naruszeń; technologie cyfrowe; sztuczna inteligencja(AI); big data; internet rzeczy (IoT); RODO