Konstytucja internetu a własność intelektualna – jak Akt o usługach cyfrowych chroni dobra niematerialne? - Dziuba, Elżbieta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Akt o usługach cyfrowych ma stworzyć bezpieczne, godne zaufania i przejrzyste środowisko internetowe dla konsumentów oraz konkurujących przedsiębiorców. Zadanie to ma również przekładać się na zwiększenie ochrony oraz poziomu egzekwowania praw własności intelektualnej na platformach internetowych. Rozporządzenie to ma za zadanie zniechęcić przedsiębiorców do sprzedawania towarów lub usług naruszających prawa posiadaczy praw własności intelektualnej, takich jak choćby znaki towarowe, wzory przemysłowe czy patenty. Celem artykułu jest ukazanie wpływu Aktu o usługach cyfrowych na prawo własności intelektualnej, z uwzględnieniem odniesienia do dyrektywy w sprawie prawa autorskiego i praw pokrewnych na jednolitym rynku cyfrowym oraz rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów.
Keywords: Akt o usługach cyfrowych; treści nielegalne; towary podrobione; towary pirackie; produkty niebezpieczne