Zaprzepaszczone szanse Aktu o Usługach Cyfrowych? – rozważania dotyczące definicji platformy internetowej – część II - Doniec-Niezgoda, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Artykuł został podzielony na dwie części. W pierwszej z nich autorka omawia cele Aktu o Usługach Cyfrowych, które są istotne w kontekście rozumienia definicji platformy internetowej oraz oceny wprowadzonych regulacji. Następnie rozpoczyna analizę składowych definicji platformy internetowej, do których należą pojęcia: usługi społeczeństwa informacyjnego (1) oraz usługi hostingu, która przechowuje i rozpowszechnia publicznie informacje (2). Druga ze składowych definicji platformy internetowej została omówiona w sposób szczegółowy w kolejnej części artykułu. Rozwinięto znaczenie pojęcia publicznego rozpowszechniania informacji w rozumieniu DSA oraz świadczenia usługi na „indywidualne żądanie odbiorcy” tej usługi. Dla całościowej analizy konieczne było także przyjrzenie się wyłączeniu wynikającemu z definicji platformy internetowej z art. 3 lit. i) DSA, dotyczące nieznaczności czy poboczności usługi przechowywania i rozpowszechniania publicznie informacji na żądanie odbiorcy usługi wobec innych usług oferowanych przez danego dostawcę. Na koniec drugiej części artykułu autorka formułuje wnioski dotyczące całości wywodu.
Keywords: Akt o usługach cyfrowych; DSA; platforma internetowa; usługa pośrednia; usługa hostingu