Prawo ubezpieczeń społecznych a prawo cywilne : studium teoretyczno- i dogmatycznoprawne - Babińska-Górecka, Renata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo "Szermierz" sp. z o.o., 2024)
Celem niniejszej monografii było stworzenie modelu relacji prawa ubezpieczeń społecznych względem prawa cywilnego. Skoncentrowano się zatem na wskazaniu zasadniczych aspektów relacji obu gałęzi prawa oraz zbadaniu i rozważeniu wybranych elementów cząstkowych, dotyczących zarówno wymiaru normatywnego (związki terminologiczne, pojęciowe i instytucjonalne) i funkcjonalnego, jak i poszczególnych obszarów wpływu prawa cywilnego na wykładnię przepisów i stosowanie prawa ubezpieczeń społecznych. Kierunek przeprowadzonych badań i analiz determinowało przekonanie, że obie gałęzie prawa – prawo ubezpieczeń społecznych i prawo cywilne – podlegają różnym uwarunkowaniom aksjologicznym, prakseologicznym oraz teoretyczno- i dogmatycznoprawnym. Korespondowała z nim teza, że odmienność systemu wartości uzewnętrznionego w normach prawa ubezpieczeń społecznych i prawa cywilnego oraz celu przyświecającego instytucjom należącym do tych gałęzi prawa, a także wzgląd na efektywność ich regulacji prawnych determinują zakres oddziaływania prawa cywilnego na kształtowanie i tworzenie oraz na wykładnię przepisów oraz stosowanie prawa ubezpieczeń społecznych.
Keywords: prawo ubezpieczeń społecznych; autonomia prawa ubezpieczeń społecznych względem prawa cywilnego; akt autonomizacji prawa ubezpieczeń społecznych względem prawa cywilnego; związki strukturalne między prawem ubezpieczeń społecznych a prawem cywilnym; związki funkcjonalne między prawem ubezpieczeń społecznych a prawem cywilnym