Środki zaskarżenia przysługujące stronie pominiętej na tle regulacji art. 127a k.p.a. - Niemiec, Katarzyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest analiza regulacji art. 127a k.p.a. pod kątem jej wpływu na zasadę dyspozycyjności strony prawem do odwołania. Szczególny nacisk zostaje położony na możliwość uruchomienia trybów weryfikacji w postępowaniu administracyjnym i sądowoadministracyjnym decyzji przez stronę pominiętą przez organ I instancji, po tym jak wszystkie strony biorące udział w postępowaniu zrzekły się prawa do odwołania. Badane tryby weryfikacji to: tryb odwoławczy, wznowienie postępowania oraz postępowanie przed wojewódzkim sądem administracyjnym ze skargi na decyzję. Autorka przedstawia także orzecznictwo, które powstało po 2017 r. odnoszące się do powyżej wskazanej problematyki, by wykazać brak jednolitej linii orzeczniczej w zakresie wykładni art. 127a k.p.a. Szczególna uwaga poświęcona zostaje rozumieniu pojęcia ostateczności i prawomocności decyzji wraz z zasadami związanymi z tymi pojęciami.
Keywords: zrzeczenie się prawa do odwołania; zasada trwałości decyzji ostatecznych; prawomocność decyzji administracyjnych; zasada czynnego udziału strony