The Adoption of Artificial Intelligence in Family Law – Brand New or Well-known Idea? - Piegzik, Michał A. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest krytyczne spojrzenie na stopień rozwoju sztucznej inteligencji (AI) w prawie rodzinnym jako elementu światowego trendu polegającego na ewolucji nauki prawa i praktyki prawniczej w kierunku daleko idącej komputeryzacji i automatyzacji. W ostatnich dwóch latach środowisko prawnicze zostało postawione przed faktem pojawienia się w przestrzeni publicznej programów opartych na zaawansowanych algorytmach i uczeniu maszynowym, które w dłuższej perspektywie mają zastąpić prawników wraz z ich specjalistyczną wiedzą i umiejętnościami praktycznymi. Prawo rodzinne jest jednak działem prawa prywatnego, w którym szczególnie podkreśla się rolę „czynnika ludzkiego”. Ma on polegać zwłaszcza na umiejętności odczytania szerokiego spektrum skomplikowanych ludzkich emocji i podejmowania optymalnych decyzji na podstawie subiektywnej oceny nadrzędnych interesów podmiotów prawa. Tym samym sztuczna inteligencja odrzucana jest przez część prawników rodzinnych jako szkodliwy wynalazek. Pomimo dwóch skrajnie odmiennych narracji – z jednej strony o konieczności zaakceptowania AI jako elementu nowej ery, z drugiej nieugiętej obrony przed jej szkodliwymi skutkami – sztuczna inteligencja jest immanentną częścią prawa rodzinnego w wielu jurysdykcjach od ponad 30 lat. Czy można zatem powiedzieć, że rozwój AI w prawie rodzinnym jest ograniczony? W niniejszym tekście postaram się odpowiedzieć na to pytanie.
Keywords: sztuczna inteligencja w prawie rodzinnym; prawo rodzinne i AI; rozwój technologii w prawie rodzinnym