Edukacja historyczna w Chorągwi Wielkopolskiej Związku Harcerstwa Polskiego na przykładzie propozycji programowej Zdobywcy Trefla - Włodarczyk-Rybacka, Marta (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2024)
Tematem artykułu jest edukacja historyczna i sposób jej realizacji w Związku Harcerstwa Polskiego na przykładzie propozycji programowej Zdobywcy Trefla. Jest to zestaw proponowanych zadań i zajęć, z której należy wybrać odpowiednią liczbę aktywności do zrealizowania z wychowankami celem zrealizowania tematu powstania wielkopolskiego. Propozycja jest dostosowana do wieku uczestników i uwzględnia podział metodyczny obowiązujący w organizacji. Przy pomocy instrumentów metodycznych takich jak sprawności, tropy czy wyzwania, harcerze i harcerki są w stanie przyswoić przebieg ważnych wydarzeń historycznych takich jak powstanie wielkopolskie.
Keywords: harcerstwo; skauting; propozycja programowa; powstanie wielkopolskie 1918