Kobiece bohaterki komiksów historycznych poświęconych II wojnie światowej na wybranych przykładach - Skotnicka-Palka, Małgorzata (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2024)
W artykule przedstawiono bohaterki komiksów żyjące w tragicznym okresie II wojny światowej. Są to zarówno postaci fikcyjne, jak też autentyczne. Wszystkie opisane kobiety wykazały się odwagą, inteligencją oraz wrażliwością na krzywdę innych, zwłaszcza słabszych. Potrafiły znaleźć siłę, by przetrwać w ekstremalnych warunkach, a nawet nieść pomoc innym ludziom.
Keywords: historia XX w.; wojna; popkultura; powieść graficzna; kobiety