Das Buch De Medicina der Etymologiae Isidors von Sevilla. Kritische Uberlegungen zur Wissenorganisation von ‚moderner‘ Edition und mittelalterlichen Codices - Pfitzer, Daniel (Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego)
Poszczególne kodeksy Etymologiae Izydora z Sewilli zostały w artykule zestawione z podstawowym wydaniem Wallace’a Martina Lindsaya w celu uwypuklenia niedoskonałości tej edycji. Z tego powodu uwzględniono również pomĳany dotąd kodeks Cod. 25(2) z Biblioteki Królewskiej Akademii Historii w Madrycie. Artykuł omawia wielowarstwowe różnice pomiędzy wydaniem Lindsaya a średniowiecznymi kodeksami, zwłaszcza w zakresie organizacji wiedzy. Wydanie Lindsaya, mimo tych różnic, miało w ubiegłym wieku ogromny wpływ na badania historyczne – uczeni na ogół bez zastrzeżeń przyjmowali jego interpretację Etymologiae. W artykule podkreślono konieczność rewizji wydania Lindsaya z wykorzystaniem nowoczesnych technik edycji cyfrowej, które uwzględnią elementy paratekstowe oraz drukowane inkunabuły
Keywords: Isidore of Seville; Etymologiae; De medicina; Wallace Martin Lindsay; knowledge organization; codices versus edition