Problemy pomiaru szarej strefy w Polsce - Skuza, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy brak jednolitej definicji szarej strefy w Polsce przekłada się na wyniki jej pomiaru i może prowadzić do odmiennych wniosków. Badaniu poddano wyniki badań Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), Międzynarodowego Funduszu Walutowego (IMF), F. Schneidera, Ernst & Young (EY) i A.T. Kearney. Wykazano, że szacunki poziomu szarej strefy w Polsce w omawianym okresie były zróżnicowane, a udział szarej strefy w produkcie krajowym brutto Polski oscylował w przedziale od 11,4% do 26%.
Keywords: szara strefa; gospodarka nieobserwowana; gospodarka nieformalna; gospodarka nieoficjalna; gospodarka drugiego obiegu