„Nadzwyczajna zmiana stosunków w art. 357 1 KC a zmiana stosunków w art. 632 § 2 KC” — Glosa do Wyroku Sądu Najwyższego — Izba Cywilna z dnia 29 października 2015 roku i CSK 901/14 - Stachurski, Jacek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszej glosy jest wykazanie błędów w stanowisku Sądu Najwyższego w wyroku z dnia 29 października 2015 r. I CSK 901/14, w którym to rozstrzygał między innymi kwestię wzajemnych relacji między art. 357 1 KC a art. 632 § 2 KC. W pracy wykażę, dlaczego rygor stosowania klauzuli waloryzacyjnych sformułowanych w art. 632 § 2 KC nie powinien być łagodniejszy niż w art. 357 1 KC. W glosie zwrócono uwagę na wystąpienie zjawiska superfluum oraz zgłoszono w związku z tym postulat de lege ferenda.
Keywords: nadzwyczajna zmiana stosunków; klauzula rebus sic stantibus; umowa o dzieło; umowa o roboty budowlane; waloryzacja