Charakter prawny powołania na stanowisko dyrektora Instytutu Sieci Badawczej Łukasiewicz - Baraniecki, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Przedmiotem niniejszego opracowania naukowego jest powołanie dyrektora instytutu Sieci Badawczej Łukasiewicz na gruncie regulacji ustawy o Sieci Badawczej Łukasiewicz oraz analiza jego charakteru w oparciu o Kodeks Pracy. Celem artykułu jest rozwiązanie problemów interpretacji poszczególnych przepisów ustawy dotyczących łączenia stosunku pracy oraz wymaganej w procesie powołania umowy o zarządzanie instytutem Sieci.
Keywords: powołanie; Sieć Badawcza Łukasiewicz; nawiązanie stosunku pracy; umowa o zarządzanie; łączenie stosunku pracy