Wybory do sejmiku województwa pomorskiego w 1998 i 2002. Czy jest szansa na zmiany w układzie sił politycznych? - Słobodzian, Beata (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Pierwszą część artykułu stanowi krótkie wprowadzenie, w którym przedstawiona jest specyfika regionalnej sceny politycznej w województwie pomorskim. Kolejna część poświęcona jest charakterystyce głównych uczestników rywalizacji w wyborach do sejmików województw w latach 1998 i 2002. Artykuł zamyka analiza wyników tych dwóch elekcji. W artykule zostało wykorzystanych kilka indeksów opisujących proces wyborczy i jego konsekwencje dla regionalnej sceny politycznej. Są to indeks proporcjonalności wraz z określeniem rozmiaru nadreprezentacji systemu wyborczego, indeks rywalizacyjności, indeks agregacji oraz indeks efektywnej liczby partii.
Keywords: regionalna scena polityczna; województwo pomorskie; wybory do sejmiku 1998 i 2002; indeksy wyborcze; analiza wyników