Od duopolu do oligopolu na regionalnych rynkach wyborczych. Podsumowanie wyborów do sejmików województw I i II kadencji w Polsce - Cichosz, Marzena (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W artykule przedstawiono analizę komparatystyczną elekcji do sejmików województw w latach 1998 i 2002. Zestawienie ze sobą pierwszej i drugiej elekcji do regionalnej reprezentacji ukazuje proces tranzycji polskiego systemu partyjnego na poziomie regionów od duopolu opartego na podziale postkomunistycznym w latach 90. XX w. do oligopolu w pierwszych latach XXI w. W artykule skupiono się na kwestiach dotyczących uczestników wyborczej rywalizacji w latach 1998 i 2002, wynikach poszczególnych komitetów wyborczych w skali ogólnopolskiej w obydwu elekcjach, skutkach rywalizacji, związanych przede wszystkim z preferencjami wyborców w poszczególnych regionach (profil wyborczy regionów) oraz efektach rywalizacji wyborczej w sejmikach, wiążących się z powoływaniem zarządów województw.
Keywords: wybory do sejmików 1998 i 2002; partie polityczne; frekwencja wyborcza; sceny polityczne województw; koalicje regionalne