Wybory do sejmiku województwa podlaskiego w 1998 i 2002 r. Gerrymandering w służbie dominującego żywiołu - Wenclik, Małgorzata (Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Pierwszą część artykułu stanowi krótkie wprowadzenie, w którym przedstawiona jest specyfika regionalnej sceny politycznej w województwie podlaskim. Kolejna część poświęcona jest charakterystyce głównych uczestników rywalizacji w wyborach do sejmików województw w latach 1998 i 2002. Artykuł zamyka analiza wyników tych dwóch elekcji. W artykule zostało wykorzystanych kilka indeksów opisujących proces wyborczy i jego konsekwencje dla regionalnej sceny politycznej. Są to indeks proporcjonalności wraz z określeniem rozmiaru nadreprezentacji systemu wyborczego, indeks rywalizacyjności, indeks agregacji oraz indeks efektywnej liczby partii.
Keywords: regionalna scena polityczna; województwo podlaskie; wybory do sejmiku 1998 i 2002; indeksy wyborcze; analiza wyników