Roman gems and finger-rings made of gold and glass from Niceain Bithynia (South-Eastern Marmara) (Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
W tym krótkim artykule zaprezentowano 22 rzymskie grawerowane gemmy, złote i szklane pierścionki, które znajdują się w Muzeum Archeologicznym w İzniku w południowo-wschodniej części regionu Marmara w Turcji. Są to istotne eksponaty, ponieważ bardzo niewiele kamieni szlachetnych z Bitynii doczekało się publikacji na swój temat. Dwa spośród znalezisk odkryto na terenie nekropolii w Nicei. Na końcu artykułu zostały opisane złote i szklane pierścionki znajdujące się we wspomnianym muzeum
Keywords: gemmy; intaglio; kamea; złote pieścienie; szklane pierścienoe; Iznik; Nicea (Francja); Bitynia (kraina historyczna); Azja Mniejsza; południowo wschodnia część Morza Marmara; okres rzymski; gliptyka grecko-rzymska; archeologia anatolijska; archeologia klasyczna