Międzypłciowa luka płacowa a problem segregacji zawodowej i dyskryminacji - Radwan, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Międzypłciowa luka płacowa jest aktualnym zagadnieniem ze względu na problem równości płci na rynku pracy. Różnice w zarobkach pomiędzy kobietami a mężczyznami to z kolei konsekwencja wielu czynników, do których należy między innymi segregacja zawodowa. Celem tego artykułu są więc teoretyczne rozważania nad istotnością segregacji zawodowej w odniesieniu do międzypłciowej luki płacowej, jak również analiza zjawiska dyskryminacji w kontekście omawianej segregacji oparte na dekompozycji Oaxaki–Blindera. W artykule postawiono tezę, że segregacja zawodowa zaliczana na ogół do jednego z komponentów składnika wyjaśnionego luki płacowej może być wynikiem nierównego traktowania.
Keywords: dyskryminacja kobiet; rynek pracy; luka płacowa; segregacja zawodowa